wtorek, 9 stycznia 2018

Bigos hashimoto

Hashimoto to taka choroba, która jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy. Cóż to takiego ta tarczyca i dlaczego taka lipa kiedy jest chora? Większość z Was nie zwraca na nią uwagi. Pokolenie Czernobyla, do którego ja się zaliczam, było zmuszone o niej się boleśnie przekonać kiedy musieliśmy pić płyn Lugola. Za późno zresztą. Problem z tarczycą jest taki, że wydziela hormony, a kiedy jest chora wydzielanie hormonów jest zaburzone i człowiek delikatnie mówiąc, nie zachowuje się tak jak zachowywać się powinien. Mówiąc dosadnie, zachowanie chorego ma czasem znamiona choroby psychicznej :) Całe szczęście ponad 100 lat temu odkryto hormony i chorych się leczy regulując hormony, a nie zamyka w psychiatrykach i wyrywa zęby. 
Sami widzicie, że problem może być poważny, tym bardziej, że bywa coraz częstszy.
Co to ma wspólnego z kuchnią? To, że panuje powszechne przekonanie, że chorzy nie mogą jeść kapusty. Napisałem, że panuje powszechne przekonanie, dlatego, że tak twierdzi większość badań, jednak nie wszystkie. W każdym razie lepiej zrezygnować niż ryzykować, i tu z góry piszę, że nie będę na ten temat dyskutować :) Oczywiście Hashimoto nie jest jedyną przyczyną, ale najczęstszą no i nazwa dla potrawy jak znalazł.
Co mają zrobić tradycjonaliści, którzy chcieliby zjeść tą niewiadomego rodowodu potrawę? Muszą kombinować :)

Składniki:
- kiszone ogórki
- cebula
- pieczarki
- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)


Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplatsreki. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki, ewentualnie na połówki jeśli są małe i podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy starte ogórki kiszone i chwilę dusimy. Mieszamy z koncentratem i jeszcze chwilę dusimy.

3 komentarze:

  1. Pomidory to też nie bardzo przy hashimoto, mimo, ze niektorzy lubia w bigosie koncentrat. Ja bym poszła w wersje bigosu z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć. Zmieniłem na opcjonalnie, bo niektórzy nie mają z tym problemu, raz na jakiś czas.

      Usuń
  2. Dlaczego pomidory przy hashimoto nie bardzo? Pomidory to bardzo dobre źródło selenu, który jest ważny dla zdrowia tarczycy, zmniejsza stany zapalne, reguluje odpowiedź immunologiczną i zapobiega chorobom przewlekłym ( więc pomidory jak najbardziej wskazane przy hashimoto ).

    OdpowiedzUsuń