PARAPET

Książki ostatnio zostały zdegradowane do rekwizytu - dekoracji do zdjęć, gdzie służą za tło i mają podkreślić powagę osoby. Ja chciałbym się pochwalić moim parapetem, na którym są prawdziwe, użytkowe książki, do których czasem sięgam. Nie żadne puste dekoracyjne okładki tudzież fototapeta. Poniżej spis pozycji, który stale się powiększa :)


Tytuł: PERFECT COOKING
Autor: Marguerite Patten
Wydanie: Octopus Books Limited Londyn 1972
Opis: Bardzo dobrze wydany i bogato ilustrowany podręcznik, który udało mi się kupić na niemieckim flomarkt-cie za całe 1 euro :) Zdecydowanie warta więcej. Ilustrowany słownik pojęć kulinarnych na początku książki czyni z niego bardzo dobrą książkę nie tylko dla władających biegłym angielskim. Jeśli chodzi o ilustracje to widać wyraźną przepaść pomiędzy naszymi rodzimymi książkami z tego okresu.

Tytuł: KUCHNIA POLSKA
Autor: praca zbiorowa pod redakcją dr Stanisława Bergera
Wydanie: Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1956
Opis: Kultowa pozycja, znajdująca się w posiadaniu niemal każdej pani domu. Doczekała się wielu wznowień, sam jestem jeszcze w posiadaniu wydania z 1982.

Tytuł: KUCHNIA POLSKA
Autor: prof. dr  Stanisław Berger, mgr inż Krystyna Janik, Helena Kulzowska-Hawliczkowa, inż. Maria Laskowska, mgr Ludmiła Nowicka, mgr inż. Anna Rościszewska-Stoyanow, prof. dr inż. Antoni Rutkowski, mgr inż. Helena Stobnicka-Szczygłowa, mgr inż. Irena Szlęzakowa, inż. Sabina Witkowska
Wydanie: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1982
Opis: Swego czasu "biblia" gospodyń domowych z typową prezentacją przepisów i specyficznie ilustrowana oraz właściwa dla tych czasów tytułomania :)

Tytuł: PYSZNE CHWASTY
Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wydanie: Wydawnictwo Pascal Spółka z o.o. Bielsko Biała 2014
Opis: Książka napisana przez jedną z moich ulubionych blogerek kulinarnych, która nie boi się eksperymentować i ma dużo dobrych pomysłów.

Tytuł: KUCHARKA LITEWSKA
Autor: Wincenta Zawadzka
Wydanie: Wydawnictwo Pojezierze Olsztyn 1987
Opis: Przedruk z 1938 z klimatowymi, bardzo zwięzłymi przepisami, typowymi dla tego okresu. Zupełnie nie do pomyślenia dla gospodyń w tych czasach ;)

Tytuł: GOTOWANIE DLA GEEKÓW
Autor: Jeff Potter
Wydanie: Wydawnictwo HELION Gliwice 2011
Opis: Pod pojęciem geeka rozumiemy osobę, której dąży do pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności w jakiejś dziedzinie w stopniu daleko wykraczającym poza zwykłe hobby. Jak ktoś jest taką osobą to pozycja obowiązkowa, a jak ktoś nie jest to też wypada przeczytać.

Tytuł: JAK GOTOWAĆ
Autor: Maria Disslowa
Wydanie: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988
Opis: Wielu uważa, że to pozycja obowiązkowa dla każdego kucharza. Przedruk książki z 1930 roku. Oprócz przepisów, garść porad kuchennych.

Tytuł: KUCHNIA OSZCZĘDNEJ GOSPODYNI
Autor: Barbara Bytnerowiczowa
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1989
Opis: To wydawnictwo słynie z bardzo ciekawych poradników. Oprócz gołych przepisów, obszerny wstęp na temat samych zasad racjonalnego gospodarowania produktami żywnościowymi.

Tytuł: POTRAWY SMACZNE I NIEDROGIE
Autor: Henryk Dębski
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1980
Opis: Same przepisy. Kryterium podziału to główny składnik.

Tytuł: WARTOŚCIOWE POTRAWY BEZMIĘSNE
Autor: Anna Kołłajtis-Dołowy
Wydanie: Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1989
Opis: Bardzo profesjonalna książka. Pierwsze wydanie było w czasach kiedy mięso było reglamentowane. Na uwagę zasługuje wstęp, w którym wyjaśniono jak łączyć ze sobą pokarmy, aby najlepiej się uzupełniały.  Każdy przepis opatrzony tabelką wartości odżywczych.

Tytuł: DZIEKIE ROŚLINY JADALNE POLSKI
Autor: Łukasz Łuczaj
Wydanie: CHEMIGRAFIA, Krosno 2004
Opis: "Poradnik survivalowy" o czym mówi dopisek, to może nie jest, bo brak obrazków wyklucza pracę w terenie z tą pozycją (chyba, że ktoś ma ze sobą jeszcze zielnik lub jest botanikiem :) ), ale jako wstęp do zainteresowania tematem może się nadać. Pewnie jakbym obejrzał na półce księgarni to bym nie kupił, ale kupiłem przez sieć :)

Tytuł: KRUPNIOKI I MOCZKA CZYLI GAWĘDY O KUCHNI ŚLĄSKIEJ
Autor: Wera Sztabowa
Wydanie: Wydawnictwo Śląsk, Kattowice 1990
Opis: Kuchnia śląska kojarzy się z golonką lub roladami wołowymi, ale takie rzeczy kiedyś były od święta. Statystycznie większość dań, to były tanie, wysokoenergetyczne potrawy przygotowane dla człowieka, który szedł do ciężkiej fizycznej pracy. Przepisy podzielone na okazje, okraszone wstępem historycznym.

Tytuł: KUCHENNA CHEMIA
Autor: Heston Blumenthal
Wydanie: Discovery
Opis: Może to nie książka, a płyta DVD, ale zasłużyła na parapet :) 6 odcinków o naukowym podejściu do kuchni.

Tytuł: KUCHNIA GÓRALSKA
Autor: Zdzisława Zegadłówna
Wydanie: Oficyna Wydawnicza Związku Podhalan
Opis: Raczej broszurka niż książka. Przepisy na tanie proste góralskie dania. Może dlatego tak mało, bo trudno znaleźć coś taniego na Podhalu :)

Tytuł: CIASTKARSTWO
Autor: Czesław Dojutrek, Andrzej Pietrzyk
Wydanie: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1974
Opis: Podręcznik Technologii dla ZSZ. Bardzo ciekawy, zwłaszcza jeśli chodzi o fachowe nazewnictwo.

Tytuł: CHEMIA I ŻYCIE
Autor: Jerzy Stobiński
Wydanie: Instytut Wydawniczy Nasza Księgarnia 1974
Opis: Nie ma gotowania bez chemii, jak ktoś myśli inaczej to niech lepiej nie gotuje :)

Tytuł: NA GRILLU, W SZYBKOWARZE I W FOLII ALUMINIOWEJ
Autor: Maria Hajkowa
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa
Opis: Znowu Watra. Jako śląski mistrz grilla 2014 musiałem mieć choć jedną taką pozycję. Raczej leż niż inspiruje. Brakuje mi jeszcze gotowania na silniku :)

Tytuł: DANIA Z CHLEBA
Autor: Iwona Czarkowska
Wydanie: Wydawnictwo Dragon sp. z o.o.,  Bielsko-Biała 2014
Opis: Typowo hipermarketowe wydanie, ale za to o ciekawym temacie.

Tytuł: KUCHNIA POD CHMURKĄ
Autor: Irena Gumowska
Wydanie: Wydawnictwo PTTK "KRAJ", Warszawa 1986
Opis: Książka głównie zachęcająca do podróży. Pierwsza połowa to co możemy użytecznego kulinarnie w trakcie takowych znaleźć, a druga przepisy na to co ze sobą zabrać.

Tytuł: OSZCZĘDNIE I SMACZNIE
Autor: Kazimiera Pyszkowska
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987
Opis: Podstawowa pozycja dla takiego kucharza jak ja. Oprócz przepisów sporo informacji co i czym zastąpić.

Tytuł: PRZETWORY Z PŁODÓW LEŚNYCH
Autor: Rober Miernik
Wydanie: Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1989
Opis: Same przepisy jak przepisy, ale informacje co można znaleźć w lesie bardzo użyteczne.

Tytuł: PODRĘCZNIK ROBAKOŻERCY
Autor: Łukasz Łuczaj
Wydanie: CHEMIGRAFIA, Krosno 2005
Opis: Zdecydowanie bardziej treściwa od poprzedniej książki tego autora.  Nie ma nic złego w popełnianiu błędów, a w nie wyciąganiu wniosków.

Tytuł: PIWO W NASZYM DOMU
Autor: Barbara Pokorska
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987
Opis: W sumie to więcej tu jest o samym piwie niż przepisów z jego udziałem, ale dla tych kilu przepisów warto było dać 3 zł.

Tytuł: KUCHNIA DLA WSZYSTKICH
Autor: Jadwiga Kłossowska
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1976
Opis: Wnętrze wygląda jak wycinki prasowe. Naprawdę fajny klimat.

Tytuł: OSZCZĘDNIE I SMACZNIE
Autor: Kazimiera Pyszkowska
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987
Opis: Podstawowa pozycja dla takiego kucharza jak ja. Oprócz przepisów sporo informacji co i czym zastąpić.

Tytuł: KUCHNIE AZJATYCKIE
Autor: Zofia Borzymińska, Krzysztof Gawlikowski, Wanda Macińska
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1976
Opis: Ciekawe spojrzenie na kuchnię azjatycką w czasach, w których nie było trawy cytrynowej. Chyba, że ktoś miał w rodzinie marynarza, bo ciocia z Ameryki sprawy nie załatwiała - kradli na poczcie. Podział na konkretne kraje. Dość pouczające dla kogoś, dla którego wszystko jest chińskie.

Tytuł: SEKRETY KUCHNI
Autor: Tadeusz Borowicz, Marian Dyba
Wydanie: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1989
Opis: Zbiór porad jak z pism kobiecych wrzucanych po 3 w dziale kuchnia tyle, że zebranych do jednej książki. Cienka, więc warto przeczytać od deski do deski.

Tytuł: JADALNE OWOCE LEŚNE
Autor: Wiesław Grochowski
Wydanie: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983
Opis: Pełna profeska. Co jeść, jak jeść i jak wygląda - kolorowe zdjęcia.

Tytuł: 100 POTRAW Z ZIEMNIAKÓW
Autor: J. Brykalska, M. Grzybowska
Wydanie: Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Opis: Nic dodać, nic ująć.

Tytuł: W MOJEJ KUCHNI NIC SIĘ NIE MARNUJE
Autor: Anna Gasik
Wydanie: MAW, Warszawa 1980
Opis: Przepisy posegregowane zgodnie z kryterium jakim jest główny składnik, a który nam najczęściej zostaje.

Tytuł: PRYWATKA, PRZYJĘCIE I INNE
Autor: Anna Czerni
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986
Opis: Poradnik dla młodzieży jak się dobrze bawić, najlepiej bez alkoholu :) wraz z przepisami i zjawiskowymi zdjęciami.

Tytuł: DEFTIG KRÄFTIG SCHLANKE KOST
Autor: Weight Watchers
Wydanie: Wilhelm Heyne Verlag, Monachium 1988
Opis: Kupiłem kiedyś na flomartkcie w Niemczech. 157 tanich przepisów.

Tytuł: KUCHNIA ZA TRZY GROSZE
Autor: Małgorzata Carpari
Wydanie: Klub Dla Ciebie, Warszawa 2004
Opis: Kolejne podejście do mojego ulubionego tematu.

Tytuł: PRZEPISY KULINARNE DLA OSZCZĘDNEJ GSPODYNII
Autor: Jadwiga Łukasiak
Wydanie: Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1986
Opis: Tanie przepisy zaraz po bogatym wstępie pełnym porad.

Tytuł: PAPRYKA
Autor: Joanna Samołuk
Wydanie: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986
Opis: Najpierw trochę o papryce, a potem całe bogactwo przepisów z udziałem tego warzywa.

Tytuł: FIZJOLOGIA SMAKU ALBO MEDYTACJE O GASTRONOMII DOSKONAŁEJ
Autor: Anthelme Brillat-Savarin
Wydanie: Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1977
Opis: Ostatnia na liście, ale chyba najważniejsza. Rozważania na temat gastronomii.  Absulutna podstawa dla każdego kucharza. Przez Balzaca uznane za jedno z najważniejszych dzieł stworzone w języku francuskim.