sobota, 17 grudnia 2011

Kotlety kapuściane

Przepis nadesłany przez stałą czytelniczkę, Ulę. Co widać po ładniejszym zdjęciu niż zazwyczaj :)

Składniki:
- 1 gł. kapusty
- 1 bułka
- bułka tarta
- bulion warzywny
- mąka ziemniaczana
- pieprz
- sól
- cebula
- czosnek
Wykonanie:

-->
Kapustę poszatkować i ugotować w bulionie do miękkości. Odcedzić, można zmielić w maszynce, ale po ugotowaniu jeśli będzie odpowiednio miękka wystarczy rozgnieść widelcem, dodać namoczoną bułkę, trochę bułki tartej (tyle by ciasto się nie rozlatywało przy formułowaniu kotlecików), podsmażoną na oleju z ząbkiem czosnku cebulkę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, Doprawić do smaku solą i pieprzem, lub dowolnymi przyprawami. Zagnieść ciasto na kotleciki. Robić kulki, które można obtaczać w bułce tartej.

Ale to nie jedyna forma uznania :) Doszła właśnie nagroda, którą moje  Tajskie placki wygrały w konkursie urządzonym przez serwis gotowanie.info
Oto ona:

3 komentarze:

  1. Dlaczego ziemniaczane a nie kapuściane?

    OdpowiedzUsuń
  2. KAPUŚCIANE! :)
    A już najlepsze, że napisałam formułować zamiast formować :) Masakra.

    No a nagroda pozazdrościć. Smaczne są soki z tej firmy (tylko drogie).

    OdpowiedzUsuń
  3. Już zmieniłem :) Ale lipa:D Tak to jest jak na szybko przed wyjściem :D

    OdpowiedzUsuń