środa, 3 kwietnia 2024

Manitaria stifado

Stifado to greckie, ale przywiezione w XIII wieku przez Wenecjan jednogarnkowe danie dla biedaków. Wersje tego dania różnią się od siebie składnikiem głównym, ale dodatki w postaci pomidorów, cynamony i cebuli perłowej są wspólne.
Danie z cyklu "smutne jedzenie w pracy".

Składniki:

- pieczarki
- cebula perłowa
- przecier pomidorowy
- cynamon


Wykonanie:

Pieczarki podsmażamy z cebulą.
Dodajemy koncentratu, trochę wody do rozrzedzenia sosu i cynamonu.
Podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. Jeśli "psi-padkiem" niezadowolony "żuczek"* pozbędzie się "niegodnych" (psie'j - ceny) pieczarek, to przy korzystnym zbiegu okoliczności (degustacja "za" w krzach) ułowiwszy pieczarkę, w pyszczku do budy zaniosę i sugerowaną potrawę upichcę.
    Widzi mi się jeno (a w zasadzie nie widzi) przyprawa, którą to na capsicum annum zamienię i tak doprawioną strawę spożyję.
    * Trudno wymagać od ekonomisty, tego co wie każdy biolog (i nawet ja), że to "cóś" w kropki to nie robak! :-)
    Ostra papryczka widzi mi się lepszym dodatkiem do TEJ akurat potrawy, no ale wiadomo: większość rodaków "miętkim robiona" :-) i czegoś z ostrą papryczką nie tknie. No cóż, widząc reakcje rodziny i kumpli, szczerze współczuję, iż nie są tak uzależnieni jak ja :-)
    Cynamon bardzo sobie cenię, ale dodaję do innych potraw i napojów.
    Często też czytając stare przepisy, kręcę głową i komentuję: "nie do mojego gara"! gdy polecają do mięs czy w innej przedziwnej kombinacji.
    Powiadają: "Nawet mucha ma swojego bzika", ma i Pies! :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń