piątek, 12 kwietnia 2024

Dal palak

Bardzo prosty przepis na danie kuchni indyjskiej. Tak prosty, że nie ma o czym pisać.

Składniki:

- soczewica czerwona lub żółta
- szpinak
- przyprawa garam masala


Wykonanie:

Soczewicę gotujemy i dusimy ze szpinakiem. Dodajemy przyprawę garam masala.
Podajemy z ryżem.

1 komentarz:

  1. Cyt: "... nie ma o czym pisać". Tak, prościutka potrawa i żywieniowo całkiem, całkiem. ALE :-)
    Jak widać, do dzisiejszej daty, przepisy (poza 2) ze szpinakiem są bez komentarzy!
    Musi co rodacy nie przepadają za szpinakiem.
    Z informacją o obrzydzeniu i "nienawiści" do szpinaku spotykam się głównie w formie pisanej (łącznie z pismem na ekranach) nigdy nikt przy mnie nie "psioczył" na szpinak. Nie należę do "piewców" ani "wrogów" szpinaku. Zjadałem i zjadam nadal okazjonalnie i z pozytywnym odczuciem smakowym (czosnek musi być!).
    Nikt nigdy we mnie nie wmuszał "zielonej pulpy" jak czasem czytuję, ale tak w ogóle poza 1 incydentem (pewne miłe zwierzątko) nie odmawiałem jakiegokolwiek papu :-)
    Dietetycy uparli się na pierwiastek o symbolu Fe, ja bym przekonywał ze względu na kwas foliowy i zalecał ciężarnym!
    No ale JESTEM nikim, więc co się będę "produkował", komuś z rodziny czasem podpowiem i "spuchniętej od miłości" żonie jakiegoś kolegi, podkreślając pozytywny wpływ na płód. Mądry(a) posłucha.
    Pies

    OdpowiedzUsuń