Bardzo prosty przepis na danie kuchni indyjskiej. Tak prosty, że nie ma o czym pisać.
Składniki:
- soczewica czerwona lub żółta
- szpinak
- przyprawa garam masala
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy i dusimy ze szpinakiem. Dodajemy przyprawę garam masala.
Podajemy z ryżem.

Cyt: "... nie ma o czym pisać". Tak, prościutka potrawa i żywieniowo całkiem, całkiem. ALE :-)
OdpowiedzUsuńJak widać, do dzisiejszej daty, przepisy (poza 2) ze szpinakiem są bez komentarzy!
Musi co rodacy nie przepadają za szpinakiem.
Z informacją o obrzydzeniu i "nienawiści" do szpinaku spotykam się głównie w formie pisanej (łącznie z pismem na ekranach) nigdy nikt przy mnie nie "psioczył" na szpinak. Nie należę do "piewców" ani "wrogów" szpinaku. Zjadałem i zjadam nadal okazjonalnie i z pozytywnym odczuciem smakowym (czosnek musi być!).
Nikt nigdy we mnie nie wmuszał "zielonej pulpy" jak czasem czytuję, ale tak w ogóle poza 1 incydentem (pewne miłe zwierzątko) nie odmawiałem jakiegokolwiek papu :-)
Dietetycy uparli się na pierwiastek o symbolu Fe, ja bym przekonywał ze względu na kwas foliowy i zalecał ciężarnym!
No ale JESTEM nikim, więc co się będę "produkował", komuś z rodziny czasem podpowiem i "spuchniętej od miłości" żonie jakiegoś kolegi, podkreślając pozytywny wpływ na płód. Mądry(a) posłucha.
Pies