sobota, 17 czerwca 2023

Boczniakowy kebab z grilla

Coś co znamy pod nazwą kebab, to takie danie z budki, które zrewolucjonizowało małą gastronomię w Polsce, w smutnych latach 90-tych. To jest coś co my znamy, bo na całym świecie jest dwucyfrowa ilość dań o takiej nazwie i każde z nich wygląda trochę inaczej. Nasz pogląd na tą nazwę zawdzięczamy tureckiemu imigrantowi, który w latach 60-tych wyemigrował do Niemiec, a dekadę później w ramach kulinarnego ubogacenia kulturowego wymyślił kręcący się ruszt. Pierwsza budka serwująca krojone mięso z takiego rusztu, zapakowane do bułki razem z surówką powstała na berlińskim kultowym dworcu ZOO. Wynalazku swojego nie opatentował, gdyż twierdził, że wielu imigrantów powinno się utrzymywać z produkcji kebabów i umarł jako niezbyt zamożny człowiek.

Co roku hoduje sobie boczniaki. Ostatnio obrodziły, więc dostaniecie kilka przepisów z użyciem tych cudownych grzybów. Postanowiłem zrobić coś na kształt kebaba, z tym, że nie korzystając z rusztu, a starego sprawdzonego sposobu, dzięki któremu wygrałem kilka lat temu mistrzostwa Śląska w grillowaniu. Tylko, że wtedy grillowałem na silniku, a teraz skorzystałem z tradycyjnego grilla. 

Generalnie uważa się, że grzyby nie mają wartości odżywczych. Jeśli ktoś Wam tak powie i ma zamiar obstawać przy swoim, to zakończcie tą rozmowę, bo to jak zapasy ze świnią w błocie :) Prawda jest taka, że grzyby mają wiele minerałów, niektóre z nich mają naukowo stwierdzone substancje lecznicze, a na przykład boczniaki są również źródłem białka, może nie jakimś mega dużym źródłem i nie do końca w pełni wartościowym ale są. Co zrobić, żeby posiłek był bardziej wartościowy? Pewne składniki doskonale się uzupełniają tworząc tym samym połączenia o wystarczająco dobrym profilu białkowym. W tym wypadku trzeba dodać marchewki :)

Profil białkowy boczniaka wygląda tak:




ZDS

Ilość/100g

Białko


5.7%

2.847g

Histydyna


9.6%

0.06g

Izoleucyna


11.2%

0.096g

Leucyna


7.6%

0.144g

Lizyna


6.3%

0.108g

Metionina


4.2%

0.036g

Fenyloalanina


6.5%

0.096g

Treonina


13.4%

0.12g

Tryptofan


13.9%

0.036g

Walina


15.7%

0.169g

Czyli tak średnio bym powiedział, tak średnio. Zwłaszcza jeśli mowa o Leucynę, Metioninę i Fenyloalaninę. 

Zobaczcie co się dzieje, jeśli dodamy marchewki w ilości 2,2 razy większej niż boczniaki.



ZDS

Ilość/100g

Białko


8.3%

4.2g

Histydyna


19.4%

0.12g

Izoleucyna


25.3%

0.22g

Leucyna


16.1%

0.3g

Lizyna


15.8%

0.27g

Metionina


7.8%

0.07g

Fenyloalanina


12.8%

0.19g

Treonina


48.1%

0.43g

Tryptofan


20.4%

0.05g

Walina


25.1%

0.27g


Znacznie lepiej, a nawet w pełni wartościowo bym powiedział. W ramach ciekawostki, zobaczcie co się stanie jak dodacie musztardy, w ilości 0,17 ilości boczniaka :)



ZDS

Ilość/100g

Białko


16,90%

8,4g

histydyna


34,60%

0,22g

Izoleucyna


35,40%

0,3 g

Leucyna


28,00%

0,53 g

Lizyna


25,80%

0,44 g

Metionina


15,70%

0,14 g

fenyloalanina


21,40%

0,32 g

Treonina


40,60%

0,37 g

Tryptofan


26,60%

0,07 g

Walina


43,40%

0,47 g


Składniki:

- boczniaki
- cebula
- marchewka
- bułka
- jakiś sos
- szczypiorek
- przyprawa do kebaba


Wykonanie:

Boczniaki i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kebaba i małą ilością oleju, umieścić wewnątrz zawiniątek z folii aluminiowej, a te na grillu, albo na silniku tak jak to zrobiłem tutaj :)
Do bułki włożyć upieczonego kebaba, tartą surową marchewkę i szczypiorek. Dlaczego szczypiorek? Bo pasuje do boczniaka zgodnie z naukową metodą food pairing. 
Oczywiście kebab bez sosu to nie kebab. Najlepiej z ostrym, żeby palił 2 razy :)

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń