Coś co znamy pod nazwą kebab, to takie danie z budki, które zrewolucjonizowało małą gastronomię w Polsce, w smutnych latach 90-tych. To jest coś co my znamy, bo na całym świecie jest dwucyfrowa ilość dań o takiej nazwie i każde z nich wygląda trochę inaczej. Nasz pogląd na tą nazwę zawdzięczamy tureckiemu imigrantowi, który w latach 60-tych wyemigrował do Niemiec, a dekadę później w ramach kulinarnego ubogacenia kulturowego wymyślił kręcący się ruszt. Pierwsza budka serwująca krojone mięso z takiego rusztu, zapakowane do bułki razem z surówką powstała na berlińskim kultowym dworcu ZOO. Wynalazku swojego nie opatentował, gdyż twierdził, że wielu imigrantów powinno się utrzymywać z produkcji kebabów i umarł jako niezbyt zamożny człowiek.
Co roku hoduje sobie boczniaki. Ostatnio obrodziły, więc dostaniecie kilka przepisów z użyciem tych cudownych grzybów. Postanowiłem zrobić coś na kształt kebaba, z tym, że nie korzystając z rusztu, a starego sprawdzonego sposobu, dzięki któremu wygrałem kilka lat temu mistrzostwa Śląska w grillowaniu. Tylko, że wtedy grillowałem na silniku, a teraz skorzystałem z tradycyjnego grilla.
Generalnie uważa się, że grzyby nie mają wartości odżywczych. Jeśli ktoś Wam tak powie i ma zamiar obstawać przy swoim, to zakończcie tą rozmowę, bo to jak zapasy ze świnią w błocie :) Prawda jest taka, że grzyby mają wiele minerałów, niektóre z nich mają naukowo stwierdzone substancje lecznicze, a na przykład boczniaki są również źródłem białka, może nie jakimś mega dużym źródłem i nie do końca w pełni wartościowym ale są. Co zrobić, żeby posiłek był bardziej wartościowy? Pewne składniki doskonale się uzupełniają tworząc tym samym połączenia o wystarczająco dobrym profilu białkowym. W tym wypadku trzeba dodać marchewki :)
Profil białkowy boczniaka wygląda tak:
|
|
ZDS
|
Ilość/100g
|
Białko
|
|
5.7%
|
2.847g
|
Histydyna
|
|
9.6%
|
0.06g
|
Izoleucyna
|
|
11.2%
|
0.096g
|
Leucyna
|
|
7.6%
|
0.144g
|
Lizyna
|
|
6.3%
|
0.108g
|
Metionina
|
|
4.2%
|
0.036g
|
Fenyloalanina
|
|
6.5%
|
0.096g
|
Treonina
|
|
13.4%
|
0.12g
|
Tryptofan
|
|
13.9%
|
0.036g
|
Walina
|
|
15.7%
|
0.169g
|
Czyli tak średnio bym powiedział, tak średnio. Zwłaszcza jeśli mowa o Leucynę, Metioninę i Fenyloalaninę.
Zobaczcie co się dzieje, jeśli dodamy marchewki w ilości 2,2 razy większej niż boczniaki.
|
|
ZDS
|
Ilość/100g
|
Białko
|
|
8.3%
|
4.2g
|
Histydyna
|
|
19.4%
|
0.12g
|
Izoleucyna
|
|
25.3%
|
0.22g
|
Leucyna
|
|
16.1%
|
0.3g
|
Lizyna
|
|
15.8%
|
0.27g
|
Metionina
|
|
7.8%
|
0.07g
|
Fenyloalanina
|
|
12.8%
|
0.19g
|
Treonina
|
|
48.1%
|
0.43g
|
Tryptofan
|
|
20.4%
|
0.05g
|
Walina
|
|
25.1%
|
0.27g
|
Znacznie lepiej, a nawet w pełni wartościowo bym powiedział. W ramach ciekawostki, zobaczcie co się stanie jak dodacie musztardy, w ilości 0,17 ilości boczniaka :)
|
|
ZDS
|
Ilość/100g
|
Białko
|
|
16,90%
|
8,4g
|
histydyna
|
|
34,60%
|
0,22g
|
Izoleucyna
|
|
35,40%
|
0,3
g
|
Leucyna
|
|
28,00%
|
0,53
g
|
Lizyna
|
|
25,80%
|
0,44
g
|
Metionina
|
|
15,70%
|
0,14
g
|
fenyloalanina
|
|
21,40%
|
0,32
g
|
Treonina
|
|
40,60%
|
0,37
g
|
Tryptofan
|
|
26,60%
|
0,07
g
|
Walina
|
|
43,40%
|
0,47
g
|
Składniki:
- boczniaki
- cebula
- marchewka
- bułka
- jakiś sos
- szczypiorek
- przyprawa do kebaba
Wykonanie:
Boczniaki i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kebaba i małą ilością oleju, umieścić wewnątrz zawiniątek z folii aluminiowej, a te na grillu, albo na silniku tak jak to zrobiłem
tutaj :)
Do bułki włożyć upieczonego kebaba, tartą surową marchewkę i szczypiorek. Dlaczego szczypiorek? Bo pasuje do boczniaka zgodnie z naukową metodą food pairing.
Oczywiście kebab bez sosu to nie kebab. Najlepiej z ostrym, żeby palił 2 razy :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam