sobota, 10 czerwca 2023

Cebula orzechowa z czasu wielkiego kryzysu

 - Ano, to zejdź do kuchni, zobacz, czy ta butelka herbaty jest zimna, i przynieś ją tutaj. Antonio ćwiartuje rybę. Więc zrób mi sandwicza, dobrze?
 - Jasne. Jakiego sandwicza?
 - Masło orzechowe i cebula, jeżeli jest dosyć cebuli.
 - Rozkaz. Masło orzechowe i cebula.
 - I postaraj się pozbyć tej swojej żółci.
 - Rozkaz... Żółci już nie ma.
Kiedy odszedł, Thomas Hudson powiedział:
 - Nie złość się na niego, Henry. Potrzebuję drania, a jest świetny w swojej robocie. Po prostu ma żółć.
 - Staram się być dla niego dobry. Ale on jest trudny.
 - To postaraj się trochę bardziej. Szpilowałeś go z tymi dwudziestoma centami.
[...]Podał Thomasowi Hudsonowi sandwicza owiniętego kawałkiem papierowego ręcznika i powiedział:
 - Jeden ze szczytów sztuki robienia sandwiczów. Nazywamy to “Mount Everest Special”. Tylko dla dowódców.

 Ernest Hemingway "Wyspy na Golfsztromie"

Stara szkoła pisania prac dyplomowych mówi, żeby zacząć od jakiegoś cytatu. Ten cytat nam będzie jeszcze potrzebny, ale będzie trochę chaotycznie, dlatego zaczniemy od "chaos cooking". To taki nowy trend, który polega na łączeniu składników pozornie ze sobą niepasujących. Im dziwniej tym lepiej. To taka bardziej agresywna wersja kuchni fusion i idei foodpairing, które, co prawda, zostały zdefiniowane w XX wieku, ale swoje początki mają w epoce kolonializmu. 

Zdawać by się mogło, że połączenie cebuli i masła orzechowego to takie właśnie chaos cooking, ale korzenie tego dania sięgają znacznie wcześniej. Pomijając kuchnię fusion i przytoczony wyżej cytat, to w dokładnie takiej formie danie było promowane podczas wielkiego kryzysu w USA, przez specjalnie powołane w 1915 roku Bureau of Home Economics. Początkowo funkcją biura było wspieranie gospodyń domowych poprzez udostępnianie przepisów kulinarnych, nowoczesnych praktyk i naukowych metod przyrządzania pokarmów, ale największą rolę odegrało właśnie w obliczu kryzysu i II Wojny Światowej.

Oryginalnie przepis zakładał upieczenie wydrążonych i nafaszerowanych mieszanką masła orzechowego i bułki tartej cebul, ale ja go lekko zmodyfikowałem.

Składniki:

- cebula
- masło orzechowe


Wykonanie:

Cebulę obieramy i odcinamy szpiczastą końcówkę. Mowa o tej części gdzie wyrasta szczypiorek.
Nacinamy od góry gwieździście i rozkładamy lekko. Napełniamy masłem orzechowym, owijamy w folię aluminiową i kładziemy na grilla.


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń