wtorek, 10 listopada 2015

Spaghetti aglio e olio

Kolejne danie, które poznałem na wykładzie o kuchni włoskiej podczas Nocy Naukowców organizowanej przez Politechnikę Śląską. 
Są różne wersje co do tego skąd pochodzi to danie. Jedni twierdzą, że z Neapolu. Szerszemu widzowi to miasto z filmu "Gomorra". Drudzy, że z Abruzji. Zważywszy, że miał to być wynik niskiego poziomu gospodarczego na jakim był ten region, a w konsekwencji jego, biedy, ta wersja bardziej mi się podoba :)

Składniki:
- makaron nitki lub wstążki
- olej
- czosnek
- pietruszka


Wykonanie:
Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju, tylko bardzo ostrożnie, żeby nie przypalić, bo już mamy po daniu :) Zrobi się gorzkie. Z takim czosnkowym tłuszczem mieszamy makaron i posypujemy natką pietruszki.

Kuchnia wegetariańska i wegańska

4 komentarze:

  1. Ja do podsmażanego czosnku lubię dodać np. zielone szparagi albo peperoni - w sumie wiele dodatków pasuje. Nitki u mnie zastępuje spaghetti ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zasadniczo chodzi o spaghetti, ale kiedyś nazywano to nitkami :)

      Usuń
  2. Smakowite i prościutkie. Szybkie w wykonaniu i tanie. Same zalety! Do tego jeszcze pełnoziarniste pappardelle. A olej, oczywiście z oliwek, czyli oliwa. Chyba nawet w dobie najczarniejszego kryzysu we Włoszech nie mogło go (jej) zabraknąć. Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podsmażonym czosnkiem i rzepak daje radę ;) Dalej na południe to inna bajka. Zarówno we Włoszech jak i na bliskim wschodzie raczej tego surowca nie zabraknie. Polityka niszczenia gajów oliwnych nie może pójść tak daleko.

      Usuń