niedziela, 3 maja 2015

Smażone ogórki z frytkami

Dzisiaj z okazji święta konstytucji danie z kraju, który za bogatej historii nie ma, ale konstytucję uchwalił szybciej od nas. Przez co jesteśmy na drugim miejscu. Od tego czasu u nich za wiele się nie działo i ta pierwsza pozostała niezmieniona, a u nas uchwalono jeszcze kilka, bo każdy, kto trzymał na nas łapę chciał wprowadzić coś od siebie :) Tzn. to, że akurat tą pierwszą zmieniono to mnie w ogóle nie dziwi, bo była, delikatnie mówiąc, mało postępowa :)
Smażone ogórki z frytkami czyli fried pickles oraz french fries, które od czasu ataku USA na Irak i nieprzyłączenia się do tej agresji sił francuskich nazywają się już tylko fries :)
W 1960 pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim oleju. Tak powstały pierwsze smażone ogórki. Szło mu tak dobrze, że otworzył nowy bar. I całe szczęście, bo w ten pierwotny wjechała wielka ciężarówka. 
W każdym razie smażone pikle tak się spodobały, że mają w maju swoje święto.
Możemy eksperymentować z różnymi ogórkami, ale ja jednak polecam kiszone.

Składniki:
- ogórki kiszone
- mąka
- mąka kukurydziana (opcjonalnie)
- ziemniaki
- olej


Wykonanie:
Do mąki dodajemy wody i robimy naleśnikowe ciasto. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Moczymy je w cieście i smażymy na głębokim oleju. 
Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt frytek, czyli taki jak na obrazku i również smażymy na głębokim oleju. 
Podajemy razem. Możemy polać ketchupem.
Kuchnia Ameryki Północnej 2015Kuchnia Ameryki Północnej 2015

2 komentarze: