poniedziałek, 27 października 2014

Łazanki mocno inaczej

Sezon na makaron jest cały rok. Nie tylko 25 października kiedy wypadł Światowy Dzień Makaronu. Trochę inaczej jest z sezonem na kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki.

Składniki:
- makaron łazanki
- leśne grzyby
- czerwona kapusta
- cebula


Wykonanie:
Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy kapusta staje się miękka mieszamy z makaronem.
Grzyby

4 komentarze:

  1. Ciekawe zastosowanie czerwonej kapusty. Swoją drogą nie ma za wielu przepisów, kryzysowo oryginalnych, na zastosowanie tego pięknego (malowniczo) warzywa. Ot, modra kapusta, ewentualnie gołąbki, surówka... Może jakieś sugestie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2014/06/mistrzostwa-polski-w-grilowaniu-czyli.html tutaj pisałem o pesto. To tak na szybko :) Za kilka dni wrzucę nowy przepis na danie z czerwonej kapusty, bo akurat mi została :)

      Usuń
  2. Ale fajna odmiana dla łazanek z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń