Sezon na makaron jest cały rok. Nie tylko 25 października kiedy wypadł Światowy Dzień Makaronu. Trochę inaczej jest z sezonem na kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki.
Składniki:
- makaron łazanki
- leśne grzyby
- czerwona kapusta
- cebula
Wykonanie:
Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy kapusta staje się miękka mieszamy z makaronem.
fajnie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe zastosowanie czerwonej kapusty. Swoją drogą nie ma za wielu przepisów, kryzysowo oryginalnych, na zastosowanie tego pięknego (malowniczo) warzywa. Ot, modra kapusta, ewentualnie gołąbki, surówka... Może jakieś sugestie?
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2014/06/mistrzostwa-polski-w-grilowaniu-czyli.html tutaj pisałem o pesto. To tak na szybko :) Za kilka dni wrzucę nowy przepis na danie z czerwonej kapusty, bo akurat mi została :)
UsuńAle fajna odmiana dla łazanek z kapustą :)
OdpowiedzUsuń