czwartek, 21 sierpnia 2014

Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child

Danie zainspirowane akcją kulinarną i pochodzi z najsłynniejszej książki Julii Child Mastering the Art of French Cooking. To znaczy zostało poddane przeze mnie lekkim modyfikacjom, ale zasadniczo jest stamtąd :)

Ja co prawda nie jestem z tych, którzy poddali się fenomenowi owej kucharki, o której pewnie nie usłyszelibyśmy w naszym zakątku świata gdyby nie film z 2009 roku, ale nie można jej odebrać pewnych zasług. Główna to taka, że pokazała szarym gospodyniom domowym, które do tej pory tylko odgrzewały gotowce, jak proste może być gotowanie.
Nie można pominąć faktu, że była to w ogóle postać ciekawa, a przede wszystkim odważna. Dzięki swojemu samozaparciu stała się pierwszą kobietą, która ukończyła Le Cordon Bleu oraz była proaborcyjną aktywistką w kraju, gdzie najwięcej bomb wybuchło wysadzając kliniki aborcyjne. Obie te rzeczy wymagały nie lada odwagi. 

Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :)

Składniki:
- ryż
- cebula
- natka pietruszki
- sól
- białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :)
- ogórki gruntowe
- przyprawa do zup w płynie
- musztarda


Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki. Mieszamy z pokrojoną natką pietruszki i wkładamy do foremki w kształcie pierścienia. Możemy trochę zapiec w piekarniku, ale nie za długo.
Wino mieszamy z solą. 2 łyżki wina na płaską łyżeczkę soli. Polewamy tym obrane i pokrojone na wzdłuż ogórki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż będą rumiane.
Stwierdziłem, że do tego będzie pasował sos musztardowy więc zmieszałem pół szklanki wody, łyżkę przyprawy w płynie i 2 łyżki musztardy, czym później polałem danie.
Bon appétit!

Lato 2014 w kuchni z Julią ChildLato 2014 w kuchni z Julią Child

4 komentarze:

  1. wow, dziękuje za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałem, mimo, że nie należy do moich ulubionych, to ciekawa osoba. Poza tym cenię ludzi nietuzinkowych i odważnych.

      Usuń
  2. Wino w 3 tygodnie? Czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino "Chińska Pięść"
      Robimy je w pięciolitrowym baniaku po wodzie mineralnej.
      - 4 litry wody
      - 100 g rodzynek
      - 1 kg cukru
      - 1/4 kostki drożdży
      - 0,5 kg ryżu
      Ryż i rodzynki wsypujemy do baniaka. Wodę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Wlewamy wodę do baniaka i przykrywamy nakrętką tak aby szczelnie przylegała, ale pozwoliła gazom wyjść na zewnątrz. Można pić po 3 tygodniach :)

      Usuń