środa, 6 sierpnia 2014

Moje warsztaty kuchni fusion

Od jakiegoś czasu uczestniczę w cyklu warsztatów kulinarnych na temat kuchni fusion organizowanych w ramach projektu Katowice Miasto Ogrodów no i w końcu doszło do sytuacji , w której to ja miałem je poprowadzić :) Idea to fuzja - połączenie - ang. fusion kuchni śląskiej z innymi. Tematem miała być kryzysowa kuchnia śląska. Zasadniczo kuchnia śląska jest w większości przypadków oszczędna więc sprawę miałem ułatwioną. Żeby trochę urozmaicić, dodałem jeszcze kilka motywów kryzysowych związanych z tzw. kryzysem sytuacyjnym.

Niestety tak się nieszczęśliwie złożyło, że całkiem spora ekipa kolarzy postanowiła się ścigać po terenie śląskich miast, w tym Katowic. Miasto postanowiło im to umożliwić, a decyzja poparta była gruntowną kalkulacją czy bardziej opłacalne narazić się ludowi nie dając rozrywki w postaci igrzysk czy narazić się obywatelom mających w tym czasie dużo lepsze rzeczy do roboty. Najwyraźniej tych pierwszych było więcej. Po małych problemach udało mi się dojechać na miejsce, ale nie wszyscy mieli tyle szczęścia.



I tak każda drużyna, a było ich 4, losowała składniki używane w śląskiej kuchni i miała z nich coś uwarzyć. Każdy miał 4 składniki plus do dyspozycji kilka rzeczy, które są dostępne prawie zawsze oraz bonus w postaci owoców z dzikiego sadu. 



Nasłuchawszy się o fiksacji funkcjonalnej drużyny przystąpiły do boju. W efekcie starań czterech ekip powstały takie oto przepisy. Niektórych tak poniosła atmosfera, że zrobili więcej niż jedno danie:)

Składniki:
- ziemniaki
- musztarda
- śliwki
- drożdże



Wykonanie:
Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku.

Składniki:
- kasza gryczana
- ogórek kiszony
- mak
- śliwki
- cukier
- margaryna
- mąka



Wykonanie:
Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę.

Składniki:
- makaron
- kasza jaglana
- jabłka
- marchewki
- czekolada
- mąka ziemniaczana



Wykonanie:
Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą.


Składniki:
- czerwona kapusta
- ugotowane ziemniaki
- śliwki
- musztarda



Wykonanie:
Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku.

Składniki:
- drożdże
- mąka
- śliwki
- jabłka
- cukier



Wykonanie:
Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron.

I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki.

Składniki:
- cebula
- cukier
- kapusta kiszona
- andruty
- węgiel drzewny



Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony węgiel. Nakładamy na lekko nasączone wodą andruty i zawijamy w rulony, które potem kroimy na 4 cm kawałki. Ja dałbym więcej węgla żeby było naprawdę czarne ]:-)

Na koniec każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia z hologramem :)

1 komentarz: