niedziela, 27 lipca 2014

Toast sandwiches pani Beeton

Tak jak obiecałem na fanpage, oryginalny przepis z książki kucharskiej napisanej ponad 150 lat temu przez Isabelle Beeton. Dlaczego wspomniałem przy tym o Nigelli Lawson i co ma z nią wspólnego? Tylko tyle, że obie bez pomocy męża nie stałyby się ikonami gospodyń domowych. Na tym podobieństwa się kończą, bo Isabella nie miała zbytnio wyjścia, gdyż wydawała książkę w czasach kiedy kobiety nie miały praw wyborczych :) Poza tym była osobą bardzo kreatywną, gdzie (posiłkując się podstawowym narzędziem pisania prac magisterskich, a nawet doktoranckich :) ) jej dzieło Mrs Beeton's Book of Household Management było pierwszym kompleksowym poradnikiem dotyczącym prowadzenia domu. Mając zaledwie 23 lata stała się pionierką w tej dziedzinie. Jak to delikatnie, acz dosadnie, określono w opisie nowego wydania jej książki: "Niestrudzona Pani Beeton została królową gospodyń domowych na długo przed tym zanim Nigella zaczęła sprzedawać swoje mądrości i zlizywać czekoladę z palców"
Dorwałem się do jej książki i szczególnie jeden przepis zwrócił moją uwagę. Toast Sandwiches :)

Przytoczę tu w miarę dokładne tłumaczenie.

Składniki:
- cienki zimny tost
- kawałki chleba posmarowane masłem (ja nie byłem tak rozrzutny i użyłem margaryny)
- pieprz i sól



Wykonanie:
Włożyć cienkiego tosta pomiędzy posmarowane masłem kawałki chleba i przyprawić solą i pieprzem.

Tak sobie myślę, że przyprawić wypadałoby w środku, a z ciepłym tostem smakuje lepiej :) Autorka wspomina w przepisie, że można to danie wzbogacić. Puśćcie wodze fantazji. Ja osobiście widzę na tym ketchup :) 

Elektryczne tostery zostały wymyślone ponad 30 lat później, dlatego aby było bardziej tradycyjnie, a także dlatego, że tytuł mistrza grillowania regionu zobowiązuje, zrobiłem tosty za pomocą grilla.

3 komentarze:

  1. Tak tostery są już od dłuższego czasu, ale z ich żywotnością jest naprawdę licho - lipa straszna, jak się zaczyna zjadać teflon z urządzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zalecam używanie tosterów tradycyjnych opiekających kromkę za pomocą rozgrzanych grzałek, gdzie chleb nie dotyka powierzchni. Tak samo jak działały pierwsze modele sprzed ponad 100 lat. Sam teflon to dość świeża sprawa ok 70 lat :)

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń