środa, 6 sierpnia 2014

Moje warsztaty kuchni fusion

Od jakiegoś czasu uczestniczę w cyklu warsztatów kulinarnych na temat kuchni fusion organizowanych w ramach projektu Katowice Miasto Ogrodów no i w końcu doszło do sytuacji , w której to ja miałem je poprowadzić :) Idea to fuzja - połączenie - ang. fusion kuchni śląskiej z innymi. Tematem miała być kryzysowa kuchnia śląska. Zasadniczo kuchnia śląska jest w większości przypadków oszczędna więc sprawę miałem ułatwioną. Żeby trochę urozmaicić, dodałem jeszcze kilka motywów kryzysowych związanych z tzw. kryzysem sytuacyjnym.

Niestety tak się nieszczęśliwie złożyło, że całkiem spora ekipa kolarzy postanowiła się ścigać po terenie śląskich miast, w tym Katowic. Miasto postanowiło im to umożliwić, a decyzja poparta była gruntowną kalkulacją czy bardziej opłacalne narazić się ludowi nie dając rozrywki w postaci igrzysk czy narazić się obywatelom mających w tym czasie dużo lepsze rzeczy do roboty. Najwyraźniej tych pierwszych było więcej. Po małych problemach udało mi się dojechać na miejsce, ale nie wszyscy mieli tyle szczęścia.



I tak każda drużyna, a było ich 4, losowała składniki używane w śląskiej kuchni i miała z nich coś uwarzyć. Każdy miał 4 składniki plus do dyspozycji kilka rzeczy, które są dostępne prawie zawsze oraz bonus w postaci owoców z dzikiego sadu. 



Nasłuchawszy się o fiksacji funkcjonalnej drużyny przystąpiły do boju. W efekcie starań czterech ekip powstały takie oto przepisy. Niektórych tak poniosła atmosfera, że zrobili więcej niż jedno danie:)

Składniki:
- ziemniaki
- musztarda
- śliwki
- drożdże



Wykonanie:
Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku.

Składniki:
- kasza gryczana
- ogórek kiszony
- mak
- śliwki
- cukier
- margaryna
- mąka



Wykonanie:
Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę.

Składniki:
- makaron
- kasza jaglana
- jabłka
- marchewki
- czekolada
- mąka ziemniaczana



Wykonanie:
Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą.


Składniki:
- czerwona kapusta
- ugotowane ziemniaki
- śliwki
- musztarda



Wykonanie:
Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku.

Składniki:
- drożdże
- mąka
- śliwki
- jabłka
- cukier



Wykonanie:
Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron.

I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki.

Składniki:
- cebula
- cukier
- kapusta kiszona
- andruty
- węgiel drzewny



Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony węgiel. Nakładamy na lekko nasączone wodą andruty i zawijamy w rulony, które potem kroimy na 4 cm kawałki. Ja dałbym więcej węgla żeby było naprawdę czarne ]:-)

Na koniec każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia z hologramem :)

2 komentarze:

  1. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you design this website yourself or did you
    hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.
    kudos

    Also visit my blog post :: coaching system eben ()

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    Ogłoszenia Radom

    OdpowiedzUsuń