Danie zainspirowane akcją kulinarną i pochodzi z najsłynniejszej książki Julii Child Mastering the Art of French Cooking. To znaczy zostało poddane przeze mnie lekkim modyfikacjom, ale zasadniczo jest stamtąd :)
Ja co prawda nie jestem z tych, którzy poddali się fenomenowi owej kucharki, o której pewnie nie usłyszelibyśmy w naszym zakątku świata gdyby nie film z 2009 roku, ale nie można jej odebrać pewnych zasług. Główna to taka, że pokazała szarym gospodyniom domowym, które do tej pory tylko odgrzewały gotowce, jak proste może być gotowanie.
Nie można pominąć faktu, że była to w ogóle postać ciekawa, a przede wszystkim odważna. Dzięki swojemu samozaparciu stała się pierwszą kobietą, która ukończyła Le Cordon Bleu oraz była proaborcyjną aktywistką w kraju, gdzie najwięcej bomb wybuchło wysadzając kliniki aborcyjne. Obie te rzeczy wymagały nie lada odwagi.
Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :)
Składniki:
- ryż
- cebula
- natka pietruszki
- sól
- białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :)
- ogórki gruntowe
- przyprawa do zup w płynie
- musztarda
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki. Mieszamy z pokrojoną natką pietruszki i wkładamy do foremki w kształcie pierścienia. Możemy trochę zapiec w piekarniku, ale nie za długo.
Wino mieszamy z solą. 2 łyżki wina na płaską łyżeczkę soli. Polewamy tym obrane i pokrojone na wzdłuż ogórki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż będą rumiane.
Stwierdziłem, że do tego będzie pasował sos musztardowy więc zmieszałem pół szklanki wody, łyżkę przyprawy w płynie i 2 łyżki musztardy, czym później polałem danie.
Bon appétit!
wow, dziękuje za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńTak jak napisałem, mimo, że nie należy do moich ulubionych, to ciekawa osoba. Poza tym cenię ludzi nietuzinkowych i odważnych.
UsuńWino w 3 tygodnie? Czekam na przepis!
OdpowiedzUsuńWino "Chińska Pięść"
UsuńRobimy je w pięciolitrowym baniaku po wodzie mineralnej.
- 4 litry wody
- 100 g rodzynek
- 1 kg cukru
- 1/4 kostki drożdży
- 0,5 kg ryżu
Ryż i rodzynki wsypujemy do baniaka. Wodę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Wlewamy wodę do baniaka i przykrywamy nakrętką tak aby szczelnie przylegała, ale pozwoliła gazom wyjść na zewnątrz. Można pić po 3 tygodniach :)