wtorek, 30 listopada 2010

Wątróbka po norwesku

Danie dla koneserów, bo raz, że wątróbka, dwa, że warzywa na słodko. Co prawda jeśli chodzi o samą wątróbkę to jeśli już jakaś by tu miała być to raczej z dorsza, no ale kryzys to kryzys :) Aczkolwiek dodatki już bardzo na norweską nutę, słodkie, jak na kraj mający chyba największe spożycie cukru na świecie przystało.

Składniki:
- wątróbka wieprzowa
- rzodkiew biała
- marchewka
- cukier
- mąka
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy, kroimy i czyścimy z żyłek. Panierujemy w mące i smażymy. Warzywa kroimy w cienkie paski i dusimy doprawiając cukrem.

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

4 komentarze:

  1. Tej a jak zrobić smak wątróbki z soi? Bo ona taka troszkę gorzkawa to jakich by np. przypraw dodać? To już drugie wyzwanie dla Ciebie, na pierwsze gdzieś tutaj mi nie odpisałeś, może na te coś wymyślisz :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam koncepcję, ale nie przetestowaną, jeśli chodzi o pierwszą rzecz tzn kaszankę. Myślę, że uderzyłbym w stronę czarnej fasoli + czarne oliwki dla konsystencji i koloru, do tego tarta podsmażona cebula dla smaku. Reszta wdg uznania ale to podstawa. No i kasza oczywiście.
    Jeśli zaś chodzi o wątróbkę to po necie wala się pełno przepisów na wegańską wersję żydowskiej siekanej wątróbki. Bazuje na groszku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do Uli.Wątróbka wieprzowa rzeczywiście gorzkawa. Spróbuj drobiowej, jest znacznie delikatniejsza w smaku, miękka i krucha.Dobrze dusić ją z jabłkiem. Myślę, że tak przyrządzona doskonale będzie się skomponuje ze słodkimi warzywami.Ja kapnąłbym do tych warzywek trochę czerwonego octu winnego.
    Pozdrawiam Kryzysowego.

    OdpowiedzUsuń