środa, 7 sierpnia 2024

Collard greens i cornmeal dumplings

Danie z południa USA, bardzo popularne w afroamerykańskich domach. Ciężko to tak naprawdę przetłumaczyć, bo collard to zasadniczo rodzaj kapusty, ale czasem tłumaczone jako zielenina. Z uwagi na problem z kapustą, zastosowałem jarmuż wygrzebany z "biedaszybów".
Dumplings czasem tłumaczone jest jako pierogi, ale bardziej to kluchy. Cornmeal, to kaszka kukurydziana.
To zielone symbolizuje dolary. Im więcej zjecie, tym więcej ich będzie w tym roku. W sensie, tak mówią.

Składniki:

- jarmuż
- mąka pszenna
- mąka kukurydziana
- cebula


Wykonanie:

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy jarmuż, chwilę smażymy, dolewamy wodę i dusimy.
Mąkę pszenną z kukurydzianą mieszamy w stosunku 1 do 2. Dolewamy trochę wody i ugniatamy ciasto. Kładziemy kawałki ciasta do gotującej się wody i wyjmujemy, kiedy wypłyną. Kładziemy kluski na jarmuż i chwile dusimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz