piątek, 31 maja 2024

Carnitas z boczników

Jak co roku wyhodowałem sobie cały ogrom boczniaków i musze je przerabiać. Znalazłem takie ciekawe danie kuchni meksykańskiej. Co prawda oryginalnie ze świni, ale pokrojone w paski boczniaki też się nadają.

Historia jest taka, że Hiszpanie przywieźli francuskie danie Chicharrones de Tours, ale ostatecznie do przygotowania używano najniższej jakości mięsa, dlatego szybko odżywiające się nim meksykańskie klasy społeczne nadały mu swoją wulgarną nazwę. 
Danie jest charakterystyczne z uwagi na dodatki korzeni i cytrusów.

Składniki:

- boczniaki
- czosnek
- cynamon
- sok pomarańczowy

Wykonanie:

Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy.
Dodajemy wyciśnięty czosnek, cynamon i trochę soku pomarańczowego, a potem dusimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz