środa, 13 marca 2024

Sos tartaczny

Tata mojej koleżanki opowiedział mi kiedyś dowcip o wieku tartacznym, więc na wstępie mówię, że nie o to chodzi. To danie, obecnie znane jako sausage gravy nazywało się kiedyś sawmill gravy z uwagi na to, że było ulubionym daniem pracowników tartaków pracujących ponad 100 lat temu w przemyśle drzewnym w południowych Apallachach.

Składniki:

- jakieś parówki
- mąka


Wykonanie:

Parówki kroimy w kostkę i podsmażamy.
Dosypujemy mąki i smażymy, żeby zrobić zasmażkę.
Dolewamy wody, cały czas mieszając, aby powstał nam sos o zadowalającej gęstości.
Podajemy z bułką.


1 komentarz:

  1. No cóż, skoro było owych pracowników stać na TAKIE składniki, widać jak "dobrze" zarabiali :-(
    Ja to słyszałem o "wieku rębnym", ale to by się tyczyło raczej drwali :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń