Kuchnia tatarska. Zasadniczo przygotowałem w wersji podstawowej, ale wszystkie dania, które opierają się na farszu zawiniętym w ciasto mają to do siebie, że w kwestii tego co jest w środku jesteśmy ograniczeni tylko wyobraźnią kucharza, choć w przypadku Tatarów, o ile dobrze pamiętam z mojej podróży do Bakczysaraju, jeszcze względy religijne.
Składniki:
- mąka
- olej
- ziemniaki
- cebula
Wykonanie:
Do mąki dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto naleśnikowe.
Smażymy na suchej patelni, żeby naleśnik nie był ociekający tłuszczem, a raczej przypominał podpłomyk.
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą.
Farsz wkładamy na połowę naleśnika i przykrywamy drugą połówką.
Wygląda jak sztuczna wagina dla ubogich...
OdpowiedzUsuńTak, bywa i tak.
UsuńWow wincyj przepisów z Mongolskiej kuchni poproszę ?
OdpowiedzUsuń