środa, 20 marca 2024

Qistibi

Kuchnia tatarska. Zasadniczo przygotowałem w wersji podstawowej, ale wszystkie dania, które opierają się na farszu zawiniętym w ciasto mają to do siebie, że w kwestii tego co jest w środku jesteśmy ograniczeni tylko wyobraźnią kucharza, choć w przypadku Tatarów, o ile dobrze pamiętam z mojej podróży do Bakczysaraju, jeszcze względy religijne.

Składniki:

- mąka
- olej
- ziemniaki
- cebula


Wykonanie:

Do mąki dodajemy  trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto naleśnikowe.
Smażymy na suchej patelni, żeby naleśnik nie był ociekający tłuszczem, a raczej przypominał podpłomyk.
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą.
Farsz wkładamy na połowę naleśnika i przykrywamy drugą połówką.

3 komentarze: