sobota, 3 lutego 2024

Kartoffel-Bratwurst-Pfanne

Kwintesencja niemieckiej kuchni. Nazwa dania jest po niemiecku nie dlatego, że dokonuje się ta mityczna germanizacja, tylko dlatego, że po niemiecku brzmi lepiej, a właściwie egzotyczniej, bo po polsku byłoby kiełbasa z ziemniakami z patelni. 

Myślniki celowo, odzwierciedlają niemiecki sposób tworzenia słów 🙂

Składniki:

- ziemniaki
- cebula
- jakieś parówki
- szczypiorek

Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę w półplasterki.
Kiełbaski kroimy na kawałki.
Wszystko razem podsmażamy, cały czas mieszając, aż się zarumieni.
na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Proste, ale za to jakie smaczne danie! Kartoffel-Bratwurst-Pfanne brzmi o wiele bardziej kusząco niż "kiełbasa z ziemniakami z patelni" Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję, że danie proste. Sam nieświadomy germańskiego pochodzenia, nie raz pichciłem, bez ideologii i przepisów. Nazwa dla niemca ok. Ale u nos to może mieć nazwa: Bradkartofel w wusztym. Hitlersyny doły sie nom we znaki, ale kuchnia jest apolityczno i po przeżygnoniu, kożdy we zgodzie je to co gospodyni na talyrz nałożuła. Tak zowdy bóło.
    Pies

    OdpowiedzUsuń