Dziś tłusty czwartek, jedno z moich ulubionych świąt, z uwagi na jego genezę, gdzie zgodnie z legendą świętowano w Krakowie śmierć lokalnego kacyka, który dał się we znaki mieszkańcom.
Kuuma koira, pochodzi z fińskiego miasta Nokia i oznacza hot-doga, jednak zamiast bułki używa się pączka. Historia z tym związana jest bardzo kryzysowa. Niejaki Teodor Leppänen miał budkę, w której serwował pączki, gotowane parówki i kawę. Żeby nic nie marnować, z tego co zostawało, postanowił stworzyć taki zestaw.
Składniki:
- pączek
- jakaś parówka
- musztarda
- ketchup
- cebula
- ogórek konserwowy
- jakaś parówka
- musztarda
- ketchup
- cebula
- ogórek konserwowy
Wykonanie:
Parówkę gotujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórka kroimy w jeszcze mniejszą kostkę.
Parówkę wkładamy w przekrojonego pączka, dodajemy trochę ketchupu, musztardy, cebuli i ogórka.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórka kroimy w jeszcze mniejszą kostkę.
Parówkę wkładamy w przekrojonego pączka, dodajemy trochę ketchupu, musztardy, cebuli i ogórka.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam