środa, 10 stycznia 2024

"Enoki" w czosnku

Celowo dałem Enoki w cudzysłowie, bo choć na wielu popularnych portalach (że o sklepach z suplementami nie wspomnę) znajdziemy wyjaśnienia, że to Enoki to znana w Polsce Płomiennica Zimowa, która inny wyląd zawdzięcza warunkom, w których rośnie, , to badania genetyczne wykazały, że grzyb Enoki to Flammulina filiformis, a Płomiennica Zimowa to Flammulina velutipes. Przy okazji odkryto nowy gatunek Flammulina finlandica.

Link do artykułu naukowego: https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-018-1409-2

W każdym razie, korzystając z faktu, że większość ludzi uważa je za ten sam gatunek, postanowiłem przyrządzić je właśnie w stylu azjatyckim :)

Wpis z cyklu antytrendu "smutne jedzenie w pracy", z uwagi na to, że Płomiennicy przypisuje się właściwości antystresowe.

Składniki:

- Płomiennica zimowa
- makaron instant
- sos sojowy
- czosnek
- szczypiorek


Wykonanie:

Kapelusze grzybów gotujemy.
Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Czosnek podsmażamy, zalewamy sosem sojowym, dodajemy grzyby, makaron i chwilę smażymy. 
Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Owa Płomiennica zimowa/ Enoki, to od dziesięcioleci znana mi zimówka aksamitnotrzonowa. Po co biolodzy, korzystając z badań genetycznych tworzą nowe nazwy ZNANYCH ROŚLIN, GRZYBÓW itd nie wiem.
    Ale intuicja podpowiada mi, że po to samo co w straży pożarnej jest: STARSZY KAPITAN I NADBRYGADIER :-)
    Nie przebierając w słowach: bufonów jest ci u nas dostatek :-)

    Zimówkę aksamitnotrzonową zaś bardzo łatwo się zbiera, kolor pomaga w przeciwieństwie do popularnych grzybów z brązowym kapeluszem.
    Pies

    OdpowiedzUsuń