Celowo dałem Enoki w cudzysłowie, bo choć na wielu popularnych portalach (że o sklepach z suplementami nie wspomnę) znajdziemy wyjaśnienia, że to Enoki to znana w Polsce Płomiennica Zimowa, która inny wyląd zawdzięcza warunkom, w których rośnie, , to badania genetyczne wykazały, że grzyb Enoki to Flammulina filiformis, a Płomiennica Zimowa to Flammulina velutipes. Przy okazji odkryto nowy gatunek Flammulina finlandica.
Link do artykułu naukowego: https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-018-1409-2
W każdym razie, korzystając z faktu, że większość ludzi uważa je za ten sam gatunek, postanowiłem przyrządzić je właśnie w stylu azjatyckim :)
Wpis z cyklu antytrendu "smutne jedzenie w pracy", z uwagi na to, że Płomiennicy przypisuje się właściwości antystresowe.
Składniki:
- Płomiennica zimowa
- makaron instant
- sos sojowy
- czosnek
- szczypiorek
Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Czosnek podsmażamy, zalewamy sosem sojowym, dodajemy grzyby, makaron i chwilę smażymy.
Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.

Owa Płomiennica zimowa/ Enoki, to od dziesięcioleci znana mi zimówka aksamitnotrzonowa. Po co biolodzy, korzystając z badań genetycznych tworzą nowe nazwy ZNANYCH ROŚLIN, GRZYBÓW itd nie wiem.
OdpowiedzUsuńAle intuicja podpowiada mi, że po to samo co w straży pożarnej jest: STARSZY KAPITAN I NADBRYGADIER :-)
Nie przebierając w słowach: bufonów jest ci u nas dostatek :-)
Zimówkę aksamitnotrzonową zaś bardzo łatwo się zbiera, kolor pomaga w przeciwieństwie do popularnych grzybów z brązowym kapeluszem.
Pies