Boczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą.
Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego można wyczarować wiele rzeczy, a pamiętam, że kiedy wchodziły na rynek ponad 20 lat temu, to były reklamowane jako zamiennik ziemniaków. Z tego to akurat nic nie wyszło, bo ich cena była znacznie wyższa od ziemniaków, ale ludzie nauczyli się używać ich jako zamienniki droższych produktów.
Składniki:
- boczniaki
- kapusta
- ketchup
- cebula
- przyprawa do gyrosa
Wykonanie:
Boczniaki rozszarpujemy widelcem na włókna i smażymy z przyprawą do gyrosa.
Kapustę szatkujemy i mieszamy z ketchupem.
Cebulę kroimy w półplasterki i mocno podsmażamy.
Najlepiej podawać w bułce z jakimś sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz