Sezon na cukinię w pełni. Postanowiłem wykorzystać ciekawy dodatek do makaronu jakim jest cytryna. Mowa oczywiście o daniach wytrawnych. Cytryna doskonale komponuje się z cukinią, a jednocześnie cukinia jest z miarę neutralna w smaku i nie dominuje cytryny. Znalazłem włoski przepis, który bardzo mi się spodobał.
Zaniosłem do pracy, dzięki czemu w pokoju socjalnym aka kuchni aka chill out roomie ładnie pachniało cytryną niczym w świeżo umytej łazience w latach 90-tych, kiedy stary dobry lizol odchodził do lamusa i wyznaczyliśmy nowy standard - lemon.
Tym samym to danie wpisuje się w antytrend - smutne jedzenie w pracy.
Składniki:
- cukinie
- makaron spaghetti
- czosnek
- cytryna
Wykonanie:
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.
Cukinię kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem, z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, aż mocno zmięknie. Mocno oznacza, że powinna się rozpadać.
Dodajemy trochę soku z cytryny i startej skórki.
Mieszamy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz