środa, 17 maja 2023

Dzikie szparagi z pędów chmielu

Dzisiaj będzie wpis z antytrendu zwanego smutne jedzenie w pracy, bo wygląda na naprawdę smutne, ale jak to mawiają wygląda jak gówno, smakuje jeszcze lepiej. Nie bez powodu cena tego warzywa to 1000 euro za kilogram, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najdroższy chwast świata. Jak się przejdziecie po okolicy, zwłaszcza tam gdzie jest trochę mokro i nikt nie kontroluje rosnących tam roślin, to możecie to mieć za totalną darmochę. Pamiętajcie, że w mikroekonomii jest dużo rzeczy za darmo :)
Dodatkowo pędy redukują stres, więc jakby idealne do pracy. Możecie jeść je na surowo, w sałatkach, ale ja zrobiłem jak szparagi.

Składniki:

- młode pędy chmielu


Wykonanie:

Pędy dusimy krótko na tłuszczu. Dodajemy jakieś podstawowe przyprawy. Ewentualnie można polać jakimś ulubionym sosem, ale zasadniczo sól i pieprz wystarczą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz