środa, 26 kwietnia 2023

Dal tadka ze zmywarki

Kilka lat temu wygrałem mistrzostwa Śląska w grillowaniu wykorzystując ciepło wydzielane przez silnik samochodu o czym pisałem tutaj. O wykorzystaniu ciepła wydzielanego przez zmywarki, do celów kulinarnych słyszałem już od dawna i postanowiłem w końcu wykorzystać to urządzenie do przygotowania jedzenia. Zbierałem się długo, bo musiałem dobrać odpowiedni przepis, gdyż nie wszystko dochodzi przez 2 godziny w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Szczerze mówiąc sam nie wiedziałem co, ale wybrałem coś co generalnie szybko się gotuje, czyli czerwoną soczewicę. Natomiast nie powiem, żebym był specjalnie zadowolony z efektów, ale źle nie było.

Postanowiłem zrobić proste jednogarnkowe danie z soczewicy, które umieściłem w specjalnym naczyniu odpornym na czynniki zewnętrzne, w postaci środków czyszczących :)


Składniki:

- soczewica czerwona
- cebula
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- koncentrat pomidorowy


Wykonanie:

Do słoika wkładamy soczewicę i zalewamy ją wodą w proporcjach 1 : 3. Dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy i trochę oleju. 
Zakręcamy szczelnie i wkładamy do zmywarki na cykl. 

Dwugodzinny cykl to za mało, ale generalnie zdecydowanie skraca cykl przygotowania, później wystarczy zagotować jakieś 3 minuty, więc zasadniczo oszczędność. Koncentrat dajemy dopiero po wyjęciu ze zmywarki.
Sam sposób ma potencjał i zdecydowanie będę eksperymentował z innymi składnikami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz