sobota, 18 lutego 2023

Bánh xèo

Uliczne danie wietnamskie, którego nazwa pochodzi od dźwięku jakie wydaje podczas smażenia. Xèo oznacza dźwięk jaki wydaje ciasto ryżowe, kiedy je się wyleje na patelnię. Nikt do końca nie wie, kiedy powstały, gdyż najodważniejsi datują to na początek stulecia i wpływy indyjskie. Pewne jest tylko tyle, że były bardzo popularne na przełomie XVIII i XIX wieku. 
Najpiękniejsze w tym daniu jest to, że ilu kucharzy, tyle wersji. Ja osobiście postanowiłem użyć typowo wietnamskich składników.

Składniki:

- ryż
- kurkuma
- szczypior
- cebula
- szpinak
- grzyby


Wykonanie:

Ryż mielimy, mieszamy z wodą, żeby powstało nam lejące się ciasto naleśnikowe. Dodajemy trochę kurkumy, pokrojony szczypiorek, a następnie z tak przygotowanej mieszanki smażymy naleśniki.
Grzyby podsmażamy.
Cebulę kroimy na ćwierćplasterki i smażymy na małym ogniu, aż będą rumiane.
Naleśniki faszerujemy grzybami, cebulą i świeżym szpinakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz