środa, 26 października 2022

Steki z borowika

Nie dość, że jest duży hype na grzyby w tym roku, to jeszcze inflacja spowodowała, że Polacy przypomnieli sobie o starożytnych sposobach pozyskiwania żywności. Także i u takiego mykofila jak ja nie mogło zabraknąć grzybowych wpisów. Najprostszy sposób na borowika, który jest takim moim "comfort food", bo przygotowywała je moja mama. Warunek tylko taki, że grzyb musi być duży. No i zdrowy, zasadniczo. Tzn. robaczywy też może być, ale to będzie inne danie :)

Stek, to pokrojony w plaster płat mięsa, lub, jak się okazuje, czegoś co za mięso uważane nie jest, w świetle definicji handlowej i kulturowej, dlatego równie dobrze może być z borowika.

Składniki:

- duży borowik
- sól


Wykonanie:

Borowika kroimy na paski i smażymy na ulubionym tłuszczu. Przed podaniem lekko solimy.


1 komentarz: