Danie kuchni japońskiej. Ogólnie jest to miska ryżu z różnymi dodatkami, z których najważniejszym jest panierowany kotlet pocięty w paski, dlatego specjalnie w tym celu wyhodowałem kilka gigantycznych boczniaków.
Katsu po japońsku oznacza "wygrać", dlatego tradycyjnie, to danie jada się przed ważnym egzaminem.
Składniki:
- duży boczniak
- mąka
- płatki kukurydziane
- ryż
- cebula
- szczypiorek
- sos sojowy
Wykonanie:
Ryż ugotować.
Płatki kukurydziane pokruszyć.
Boczniaka zamoczyć w cieście z mąki i wody, a następnie panierować w pokruszonych płatkach i usmażyć.
Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć. Można dodać opcjonalnie sosu sojowego.
Do miski układamy ryż, na to kładziemy cebulę, pokrojonego w paski usmażonego wcześniej boczniaka i obsypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz