Kontynuujemy kuchnię aszkenazyjską. Tym razem specyficzny placek ziemniaczany, bo w porównaniu do klasycznego kugla, jest z dodatkiem mąki i drożdży. Podobno żydowskie kobiety chciały w ten sposób dodać ciężkiemu, a przez to nie każdemu przypadającemu do gustu kuglowi lekkości. W efekcie powstało coś co można nazwać ziemniaczanym chlebem, z naciskiem na ziemniaczany.
Składniki:
- 6 kartofli
- 2 szklanki mąki
- pół paczki suszonych drożdży
- szklanka wody
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i gnieciemy. Dobrze ja tak pognieść nie do końca dzięki czemu większe kawałki będą w cieście.
Dodajemy drożdży oraz wody i wkładamy do foremki. Możemy trochę poczekać aż urosną i wkładamy na do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś pół godziny.
Nigdy nie jadłam ziemniaków w takiej formie.
OdpowiedzUsuń