czwartek, 26 maja 2022

Kartoflnik

Ziemniaki w niedzielę,
ziemniaki w poniedziałek,
wtorek i środa ziemniaki,
ziemniaki w czwartek i piątek,
ale w sobotę, dla odmiany ... ziemniaczany kugel.

Ludowa piosenka w Jidisz

Kontynuujemy kuchnię aszkenazyjską. Tym razem specyficzny placek ziemniaczany, bo w porównaniu do klasycznego kugla, jest z dodatkiem mąki i drożdży. Podobno żydowskie kobiety chciały w ten sposób dodać ciężkiemu, a przez to nie każdemu przypadającemu do gustu kuglowi lekkości. W efekcie powstało coś co można nazwać ziemniaczanym chlebem, z naciskiem na ziemniaczany.

Składniki:

- 6 kartofli
- 2 szklanki mąki
- pół paczki suszonych drożdży
- szklanka wody


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i gnieciemy. Dobrze ja tak pognieść nie do końca dzięki czemu większe kawałki będą w cieście.
Dodajemy drożdży oraz wody i wkładamy do foremki. Możemy trochę poczekać aż urosną i wkładamy na do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś pół godziny.

1 komentarz: