czwartek, 10 marca 2022

Ciceri e tria

Farrel Monk amerykański archeolog wpadł na pomysł, aby bliżej poznać nawyki żywieniowe naszych przodków. Tym samym zaczął analizować materiały źródłowe oraz skład chemiczny pozostałości po starożytnych naczyniach. Coś co było z początku tylko zajawką stało się dziedziną nauki nazwaną archeologią gastronomiczną.

Wynikiem prac takich wyspecjalizowanych archeologów jest właśnie ta potrawa. W zasadzie gdzie się nie ruszycie po włoskich blogach kulinarnych to wszędzie piszą, że jest to potrawa, którą opisywał w swoich Satyrach Horacy 2050 lat temu. I faktycznie w Księdze I, Satyrze VI jest opis jak Horacy chce wrócić do domu, żeby zjeść talerz makaronu z ciecierzycą, choć niektóre tłumaczenia na włoski zrobiły z makaronu gnocchi. 

Składniki:

- makaron wstążki (ja użyłem ryżowego i jest świetny)
- ciecierzyca
- czosnek


Wykonanie:

Oddzielamy ok 1/4 - 1/3 makaronu i smażymy na głębokim oleju.
Pozostałą część normalnie gotujemy.
Na oleju podsmażamy krótko czosnek i dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Chwilę smażymy i dodajemy ugotowany makaron. Podsmażamy chwilę i podajemy posypując danie usmażonym wcześniej na chrupko makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz