Bardzo ciekawe danie kuchni meksykańskiej. Bardzo ciekawe ze względu na sposób podawania.
Jeśli wierzyć zapisom, to te danie jest powiązane ze świętem Cinco de Mayo, które obchodzi się ... 5 maja, na pamiątkę zwycięstwa wojsk meksykańskich nad francuskimi w 1862. Nie wiem jak bardzo są one ze sobą powiązane, ale na pewno danie to pochodzi z miejsca, w którym ta bitwa miała miejsce, czyli w mieście Puebla. Oczywiście bitwa, jak na bitwę przystało, rozegrała się pod miastem, a nie w mieście :)
Oryginalnie jest z kurczakiem. Sam sposób przygotowania tego kurczaka jest bardzo kryzysowe, bo jest zazwyczaj robione z poszarpanych ścinek. Ja zamiast kurczaka użyłem własnoręcznie nazbieranych kurek :)
Składniki:
Oryginalnie jest z kurczakiem. Sam sposób przygotowania tego kurczaka jest bardzo kryzysowe, bo jest zazwyczaj robione z poszarpanych ścinek. Ja zamiast kurczaka użyłem własnoręcznie nazbieranych kurek :)
Składniki:
- mąka kukurydziana
- olej
- kurki
- cebula
- przecier pomidorowy
- chili
- fasola czerwona
Wykonanie:
Do mąki dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Fasolę z zalewą podsmażamy i rozgniatamy na pastę.
Kurki tniemy w cienkie paski, podsmażamy razem z pokrojoną w plasterki cebulą i dodajemy przecieru. Dusimy chwilę i doprawiamy chili.
Do mąki dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Fasolę z zalewą podsmażamy i rozgniatamy na pastę.
Kurki tniemy w cienkie paski, podsmażamy razem z pokrojoną w plasterki cebulą i dodajemy przecieru. Dusimy chwilę i doprawiamy chili.
Na placku rozsmarowujemy pastę z fasoli, a na to dajemy sos z kurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz