piątek, 10 września 2021

Ametystowe klejnoty na talerzu

Lakówka ametystowa - świetny grzyb, bo jego kolor skutecznie odstrasza innych grzybiarzy od zbierania, za to świetnie prezentują się na talerzu, zwłaszcza w otoczeniu czegoś żółtego z uwagi na to, że fiolet kontrastuje z żółcią. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na znajomych, albo jeszcze lepiej, na ludziach z pracy, to przygotujcie sałatkę. Tym bardziej, że grzyby nie tracą bardzo swojego fioletowego koloru po ugotowaniu.
Chciałem napisać magiczne grzyby, ale magiczne grzyby kojarzą mi się z tymi, którymi obecnie leczy się depresję i poprawia kreatywność. Natomiast kiedy byłem w Wielkiej Brytanii, sprzedawali je na rynku właśnie jako artykuły dekoracyjne, więc trochę mają wspólnego.

Składniki:

- lakówki ametystowe
- makaron z zupki "chińskiej"
- cebula
- curry


Wykonanie:
Lakówkom obcinamy ogonki i gotujemy przez kilka minut.
Makaron zalewamy wrzącą wodą, żeby spęczniał.
Cebulę podsmażamy. Dodajemy grzyby, makaron i curry.
Podsmażamy chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz