piątek, 22 stycznia 2021

Linsen mit Spätzle

Danie kuchni Szwabskiej. Jak głosi plotka, Szwabia to dość niewdzięczny region jeśli chodzi o kwestie rolniczą. W skrócie - marnowanie terenu dla mało wydajnych pastwisk byłoby bardzo głupie, dlatego mięso jedli tylko najbogatsi. Zawsze tak jest, że tych bogatych jest bardzo mało, dlatego większość sporządzała treściwe posiłki z innych składników. W każdym razie, szwabska kuchnia ma opinię kuchni dla biednych, więc idealnie nadaje się na mojego bloga.
Dodatkiem miały być tzw. szpecle, czyli tamtejsze kluski kładzione. Szczerze powiedziawszy, to widziałem wersje tego dania ze zwykłym makaronem, ale postanowiłem zrobić coś równie typowego dla tamtejszego regionu czyli makaron z naleśników.

Składniki:

- soczewica zielona
- cebula
- mąka


Wykonanie:
Soczewicę gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dosypujemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy soczewicę i tyle wody, żeby powstał gęsty sos.
Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy naleśniki. Każdy naleśnik kroimy na 3 części (zakładając, że macie patelnię ok 24 cm), a potem każdą z tych trzech części w poprzek na cienkie paski. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz