środa, 18 listopada 2020

Leniwe kimchi gołąbki

Dzisiaj bardzo szybka kuchnia fusion, spolonizowana wersja dania z basenu Morza Śródziemnego, w wersji bardzo oszczędnej, jeśli chodzi o czas, gdzie klasyczna kapusta, lub "kapusta do gołąbków", bo i takie wynalazki sprytnych marketingowców już w sklepach widziałem, podmieniona została na składnik dużo ciekawszy. Jest to podmiana tak korzystna, że możemy to powiedzieć, że się tak branżowo wyrażę o upgrade.
Jeśli chodzi o samo kimchi, to, co prawda, jesteśmy przyzwyczajeni do tego kapuścianego, takiego też użyłem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było to obojętnie jakie warzywo. Oczywiście w przypadku użycia innego warzywa niż kapusta, z koncepcji gołąbków niewiele zostanie i pojawią się pytania co do zasadności użycia tej nazwy w przypadku tego dania, czego nie omieszkają Wam przypomnieć internauci, którzy nagle zawitają w komentarzach na Waszą stronę :)
Tak samo jak kimchi nie musi być z kapusty, tak samo, nie trzeba używać wyszukanych składników do jego sporządzenia, ja na przykład, zastąpiłem mąkę ryżową, ziemniaczaną.

Składniki:
- ryż
- koncentrat pomidorowy
- kimchi


Wykonanie:

Ryż gotujemy. Wrzucamy na patelnię, podsmażamy chwilę, dodajemy ukiszone kimchi, jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat, mieszamy i chwilę dusimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz