czwartek, 22 października 2020

Makkaraperunat

Za co lubię kuchnię fińską? Oprócz tego, że była "zero waste" zanim to stało się modne, to jeszcze stosunkowo banalne potrawy mają bardzo egzotyczne nazwy.
Tłumaczenie dzisiejszego dania to kiełbasa makkara z ziemniakami perunat. Bardzo popularne w Finlandii danie uliczne, stosując bezpośrednią kalkę z angielskiego, czy fast food, stosując dużo bardziej popularny makaronizm :) Jak na kuchnię "zero waste" przystało, do jego przyrządzenia używa się wymyślonych podczas oblężenia niedaleko leżącego Leningradu, parówek. Drugim składnikiem są zasadniczo frytki, choć dopuszczalne są też inne formy, tak jak u mnie. Z racji tego, że lekarze zalecają teraz kiszonki, dorzuciłem kiszonego ogórka, żeby było zdrowsze, tak jak w słynnym dowcipie o zamówieniu zakończonym colą bez cukru :)
W mieście Koupio mówią na to danie "słońce" co ma wyraźnie pozytywny wydźwięk, bo w końcu słońce było pierwszym kilkutysięcznej rzeszy bogów, ale już w Jyväskylä mówią na to "danie taksówkarzy". Ja nie wiem jaki tam mają stosunek do taksówkarzy, ale u nas w kraju porównanie kogokolwiek do taksówkarza jest zasadniczo pejoratywne :)

Składniki:
- ziemniaki
- jakieś parówki
- ogórki kiszone, czy inne warzywa, które zalegają nam w lodówce, a które lubimy jako surowe dodatki
- ketchup lub inny sos np. majonez jeśli chcielibyśmy dodać akcentu holenderskiego i potrzebujemy poczuć trochę luksusu


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika aż się zarumienią. Po 20 minutach możemy sprawdzić.
Parówki kroimy w plasterki "pod kątem" i podsmażamy. Długość plasterków jest zależna od preferencji, ale moje mają ok 5 cm. W obliczeniu długości pomoże nam ten wzór:



Gdzie:
a - długość parówki
b - długość krótszej strony parówki po obcięciu plasterka
c - średnica parówki

Mieszamy ziemniaki i parówki, posypujemy pokrojonym ogórkiem i polewamy ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz