wtorek, 21 kwietnia 2020

Brazylijskie casca louca czyli mięso z banana na kryzys

Od wczoraj zluzowanie w kwestii poruszania się poza domem, oficjalnie z powodu odmrażania gospodarki, aby uniknąć kryzysu. Czy unikniemy? Na pewno nie wszyscy, zwłaszcza, że część przedsiębiorstw stara się o objęcie ich tarczą antykryzysową, w której zostaną poszkodowani pracownicy. Stąd zdecydowałem się podać Wam przepis na danie z Brazylii. Jeśli byliście w szoku kiedy podałem Wam przepis na kurczaka z grejpfruta, to chciałbym napisać, że to nie było moje ostatnie zdanie.
Otóż w takiej Brazylii, której mieszkańcy nazwali, COVID-19 ze względu na to, kto rozniósł to po świecie,  "wirusem bogaczy",  powstało takie właśnie danie. Z uwagi na dostępność bananów oraz zakres ubóstwa, nie powinno to być dla nikogo zaskoczeniem. Jest to taka kryzysowa wersja kanapki z szarpaną wieprzowiną. Powiem Wam tak, w przeciwieństwie do kurczaka ze skórek grejpfruta, tu posmakowało mi od razu i widzę ogromny potencjał dla tego dania. Podobno najlepiej wychodzi z mało dojrzałych bananów, kiedy to ich skórki są bardzo jędrne.

Składniki:
- skórki od bananów
- bułka
- łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- olej
- cebula
- zielenina
- musztarda


Wykonanie:
Za pomocą łyżki usuwamy biały miąższ ze skórek. Widelcem rozdrabniamy grabiąc je wzdłuż. tniemy na mniejsze kawałki i marynujemy w mieszance przypraw z małą ilością oleju.
Po kilku godzinach podsmażamy.
Cebulę kroimy na plasterki, które podsmażamy.
Wkładamy to wszystko do bułki razem z zieleniną i musztardą.

4 komentarze: