czwartek, 20 czerwca 2019

Ladenia - grecka pizza

Upały mają się w najlepsze, kontynuujemy zatem wątek dań z krajów, które już w moim subiektywnym mniemaniu, w myśl którego upały zaczynają się od 24 stopni Celsjusza, są gorące. 
W tym wypadku z Grecji. To taki kraj, któremu przypisuje się stworzenie podwalin do europejskiej cywilizacji, które później Rzymianie, obecnie Włosi, zagarnęli i rozpropagowali dalej. Imperium padło, ale cywilizacja została. Co prawda złośliwi twierdzą, że podstawy naszej cywilizacji powstały w tej części Azji, która leży najbliżej Afryki, ale nie w naszym kraju, gdzie opcja grecka została uznana, w pewien sposób, nawet przez szefa rządu :) W związku z tym, że Cesarstwo Rzymskie czerpało od Greków garściami, nie wiem czy zasadne jest to danie nazwać grecką pizzą, czy może pizzę, włoską ladenią :)

Składniki:
- drożdże
- olej
- mąka
- woda
- sól
- pomidory
- oliwki
- czerwona cebula


Wykonanie:
Ułamujemy gdzieś tak łyżeczkę drożdży i rozrabiamy w lekko ciepłej wodzie. Dodajemy je w raz z małą ilością oleju do mąki. Dodajemy tyle wody, żeby powstało nam zbite, ale nieklejące się do rąk ciasto. 
Rozciągamy ciasto na blaszce i kładziemy na nie pokrojone w plasterki cebulę oraz pomidory, a następnie jeszcze oliwki, których nie kroimy.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut.

1 komentarz: