piątek, 1 lutego 2019

Penne al forno

Danie włoskie. Ładnie się nazywa, bo wszystko co się nazwie po włosku dostaje dodatkowe punkty do prestiżu. Wiadomo, że spaghetti neapolitana znacznie ładniej brzmi niż makaron z przecierem. 
Samo danie ma długą historię, a mianowicie pochodzi z okresu średniowiecza.  Makarony, z racji tego, że można je przygotować na wiele sposobów, były zawsze okazją dla kucharza, aby popisać się pomysłowością, nawet jeśli jak to zwykle w pasta al forno bywa, składnikami będą resztki z lodówki. 

Składniki:
- makaron penne
- groszek
- pieczarki
- przecier pomidorowy
- czosnek


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki kroimy i podsmażamy.
Mieszamy makaron, przecier, pieczarki oraz groszek i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, a samo naczynie w piekarniku, który ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i grzejemy 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz