Danie włoskie. Ładnie się nazywa, bo wszystko co się nazwie po włosku dostaje dodatkowe punkty do prestiżu. Wiadomo, że spaghetti neapolitana znacznie ładniej brzmi niż makaron z przecierem.
Samo danie ma długą historię, a mianowicie pochodzi z okresu średniowiecza. Makarony, z racji tego, że można je przygotować na wiele sposobów, były zawsze okazją dla kucharza, aby popisać się pomysłowością, nawet jeśli jak to zwykle w pasta al forno bywa, składnikami będą resztki z lodówki.
Składniki:
- makaron penne
- groszek
- pieczarki
- przecier pomidorowy
- czosnek
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki kroimy i podsmażamy.
Mieszamy makaron, przecier, pieczarki oraz groszek i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, a samo naczynie w piekarniku, który ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i grzejemy 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz