Z okazji zbliżającej się wiosny, co da się odczuć dzięki podwyższonej temperaturze, kolejne naleśniki, Tym razem chińskie.
Legenda głosi, że danie pochodzi z czasu Epoki Trzech Królestw. To taki okres najbardziej znany przez graczy gier video. W każdym razie żołnierze stracili woki podczas bitwy, a jeść było trzeba. Dowódca wymyślił, że zrobi się ciasto z mąki i wody, a następnie usmaży się na tarczach.
Wersja, którą przedstawię pochodzi z Tiencinu. Za nadzienie służy pieczony na głębokim cieście paluch, a wszystko podane z sosem chilli.
To danie tez idzie na konkurs, także zobaczymy :)
Składniki:
- mąka
- soda oczyszczona
- olej
- woda
- cukier
- chilli
- ocet
- mąka ziemniaczana
- szczypiorek
Wykonanie:
Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażmy na patelni cienkie naleśniki.
Do pozostałej części mąki dodajemy trochę wody oraz oleju i wyrabiamy ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej w proporcjach płaska łyżeczka na szklankę mąki. Ugniatamy, formujemy długie paluchy i smażymy na głębokim oleju.
Do połowy szklanki wody dodajemy trochę octu, cukru i chilli, aby uzyskać satysfakcjonujący nas smak. Gotujemy. W drugiej połówce rozrabiamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak powstałą miksturę dolewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Chwilę później powinno być gęste.
Naleśnika smarujemy sosem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, kładziemy palucha i zawijamy.
dziwie sie ze tylko maka ziemniaczana ?????
OdpowiedzUsuńubogo z karto
Przednówek, jak nic!
OdpowiedzUsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńNo no, wyszło pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńNie wierze
OdpowiedzUsuńJak to mawiali na Bliskim Wschodzie: "Błogosławieni, którzy nie jedli, a uwierzyli". Czy jakoś tak :)
Usuń