wtorek, 22 listopada 2016

Bul-dog niemiecki

Skoro może być hot-dog, to i może być bul-dog czyli hot-dog w bulwie. Trochę w niemieckim stylu, wurst, kartofel i sauerkraut :) Jedną z najbardziej irytujących, dla mnie, rzeczy podczas jedzenia jest to, że muszę się dobierać do jadalnych części rozgrzebywując niejadalne. O ile jeszcze wszystko jest na talerzu to jakoś idzie, ale w przypadku fast foodu jest to niedopuszczalne. Wyjątkami są serwetki i patyczki na które jest nabite jedzenie. Idąc tym tropem, obrałem bulwę przed pieczeniem. Zrobiła się fajna skórka. W każdym razie można wsuwać w całości.

Składniki:
- duży ziemniak
- parówka
- kapusta kiszona
- musztarda



Wykonanie:
Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość.
Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy musztardą i dopełniamy kapustą kiszoną.

2 komentarze:

  1. Dzięki wielkie za przepis muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sama potrawa poczyniona przy użyciu ogniska (terenowo) wypada dużo ekonomiczniej, panie ekonomisto :-)

    Sam pomysł, fajny przy braku pieczywa a dostatku bulw w stosownym rozmiarze. Chwalę dodatek kiszonej kapusty!
    Każdy ma swój gust. Ja sobie bym zadał keczupu extra hot :-)
    Ale potrawę jadłbym nad sporą tacką, obawiam się iż szybko na nią trafi polowa "kolegi" po nazwie.
    Pies
    Pies

    OdpowiedzUsuń