wtorek, 30 sierpnia 2016

Polentowe włoskie burgery bezglutenowe

Dzisiejszy wpis po włosku i znów w terenie. Pewnie ostatni na razie, bo sezon się kończy i w ogóle :) Polenta to taki włoski sposób na kaszę kukurydzianą, którą bardzo często się grilluje. Szedłem na imprezę w plenerze i chciałem wymyślić coś nowego :) Może jakieś nowe to nie jest, ale nowe tego jeszcze nie robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie  - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach ;) Charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Grillowana cebula to już akcent rodzimy :)

Składniki
- kasza kukurydziana
- woda
- olej
- wędzona papryka
- pomidory
- cebula



Wykonanie:
Wsypujemy kaszę do wody w proporcjach 2 (woda) do 1 (kasza). Dosypujemy paprykę i dodajemy trochę oleju. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Wylewamy masę do płaskiego naczynia i czekamy aż wystygnie. Wycinamy kółka, które grillujemy z dwóch stron. 
Cebulę kroimy w plasterki i je również grillujemy z dwóch stron. 
Pomidora kroimy na pół i wkładamy między połówki polentę i cebulę.




Warzywa psiankowate 2016

Uczta pod gołym niebem 2016Warzywa psiankowate 2016

2 komentarze:

  1. Pomysł bardzo mi się podoba :D jest to fajna alternatywa dla tego 'normalnego' burgera

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Dzięki za tak oryginalny przepis dodany do akcji psiankowatej. Wkrótce jej podsumowanie u mnie na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń