środa, 18 maja 2016

Testaroli z pesto rzodkiewkowo-botwinowym

Jeśli zapytamy co jada się we Włoszech, to większość, błędnie, odpowie spaghetti. Błędnie nie dlatego, że nie jedzą tam spaghetti, ale dlatego, że spaghetti to tylko jeden z rodzajów makaronów. Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć - makaron, lub pasta. 
Testaroli to pierwszy makaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony w kwadraty naleśnik, ewentualnie w romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo, za pomocą którego był przyrządzany.

Składniki:
- liście botwiny
- liście rzodkiewki
- olej
- mąka
- woda


Wykonanie:
Z mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego smażymy ... naleśniki.
Liście miksujemy na papkę razem z małą ilością oleju. Tak powstałe pesto radzę dosolić :)
Naleśniki kroimy w kwadraty (lub romby) i mieszamy ze zmiksowanym pesto.





1 komentarz:

  1. Wygląda średnio ale może być ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń