środa, 1 maja 2013

Okonomiyaki i podsumowanie konkursu

Uff. Trochę mnie nie było ze względu na to, że chciałem podsumować konkurs w postaci wpisu, a całe zamieszanie z nim związane trwało dłużej niż się spodziewałem :) Sponsor jakim był sklep PrzepisyChińskie.pl stanął na wysokości zadania i ufundował nagrody dla zwycięzców. Oto lista nagrodzonych dań:
I miejsce
Chińskie pierożki Dim Sum z mieloną wołowiną, kolendrą i imbirem
II miejsce
Zielony stir-fry z kurczakiem i nutką chilli
III miejsce
szarańcza, baozi, cream corn czyli azjatyckie jedzenie uliczne
Wszystkim gratuluję i zapraszam do kolejnej zabawy, już niebawem ;)

W związku z tematem konkursu tym razem coś z dalekiego wschodu. W wolnym tłumaczeniu oznacza "smażysz co chcesz", ale podobno zawsze musi być kapusta :) Podaje przepis podstawowy, a reszta według naszych upodobań, korzystając z faktu, iż mieszkamy w Polsce i nie narazimy się na gniew Japończyków :)

Składniki:
 - mąka
 - woda
 - kapusta

Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Z mąki i wody wyrabiamy gęste naleśnikowe ciasto i mieszamy z kapustą. Formujemy placki i smażymy.


2 komentarze:

  1. Mimo wszystko, fajnie by było mieć podane jakie przyprawy do czego, ja dopiero się uczę gotować i nie mam pojęcia co powinno się przyprawiać czym i co pasuje żeby było smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na początek sól i pieprz. Poważnie. Z czasem wyrobisz sobie gust i swoje ulubione smaki. Jeśli jakaś potrawa wymaga konkretnej przyprawy to zawsze ją podaję.

    OdpowiedzUsuń