poniedziałek, 24 grudnia 2012

Placki pszenne z "kyselé zelí"

Kolejny przepis przyjechał z Ostrawy, w której byłem, o dziwo nie na imprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :)

A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania:
Artykuł w mmłódź.


Składniki:
- mąka
- woda
- kapusta kiszona




Wykonanie:
Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy.

5 komentarzy:

  1. No, widze, ze sie nie opierdalsz;)
    Pozdro
    Swk z Wro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja widzę, że jesteś na sieci. Co cieszy :)Oby jak najdłużej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, jestem, i nigdzie sie nie wybieram;)

      Usuń
  3. Wszystkiego dobrego meeeeeeeen w nowym roku. Szczęścia!

    OdpowiedzUsuń