czwartek, 6 grudnia 2012

Krokiety w barszczu

Połączenie białego i czerwonego jak barwy kogoś kto wmawia że jest św. Mikołajem :)
Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :)

Składniki:
- buraki
- ziemniaki
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- bułka tarta
- cebula


Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety, panierujemy i smażymy. Kładziemy na talerz i zalewamy wywarem z buraka.



4 komentarze:

  1. troche jak pierogi ruskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo wykwintny. Wykorzystam do wigilijnej wieczerzy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po przeczytaniu przepisu natychmiast wykonałem (wczorajsze ziemniaki i zakwas na barszcz). Trwało 15 minut. Pierwszy raz jadłem barszcz z krokietami ziemniaczanymi i powiem: rewelacja! Prostota składników i szybkość wykonania- w sam raz na kryzysowe czasy. Gratuluję inwencji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne te prawdziwe krokiety:)

    OdpowiedzUsuń