wtorek, 5 października 2010

Rydze w śmietanie

Jeśli chodzi o grzyby, to w tym roku mieliśmy do czynienia ze zjawiskiem nazywanym "wysyp". Stąd zupełnie darmowe bogactwo smaków (wartości odżywczych nieco mniej :) ). Przy okazji doszło do wielu pomyłek, które niejednokrotnie kończyły się bardzo źle. Dlatego przestrzegam. To co mamy w przepisie to rydze. Wyraziste w smaku grzyby występujące w polskich lasach. Nigdy, przenigdy, nie pomylić z rydzykami, które są silnie trujące.

Składniki:
- grzyby jadalne ( ja użyłem rydzów, ale pełna dowolność )
- cebula
- śmietana
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojonych rydzów i jeszcze trochę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać śmietany. Chwilę podgotować. Ja podałem z kaszą gryczaną.

2 komentarze:

  1. Mniam, kasza! :) Mniejsza już o te grzyby, chociaż rydze mogą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza i grzyby - typowo polskie, typowo nasze i jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń